7 креативних методів підготовки до ЗНО з української

7 креативних методів підготовки до ЗНО з української

Глобалізація настільки впливає на розвиток нашого суспільства, що витісняє увесь звичний устрій. Зокрема, колишні методи навчання стають застарілими, адже для нового покоління українців, яке виростає у світі, повному нових технологій, просте читання і запам’ятовування — малодієвий спосіб навчання,

Як урізноманітнити і спростити підготовку до ЗНО? Ділимося лайфхаками.


Мнемонічні фрази

Мнемонічні фрази — відомий дієвий та простий спосіб, що замінює зубріння правил. Їх можна також розташувати прямо на картинці із зіркою або відомим персонажем. Ще для мнемонічних фраз підбирають відповідні асоціативні картинки.

Наприклад, вислів «МаВПа БуФ» можна розташувати на ілюстрації з мавпою в одязі з пишними рукавами, а питання «Де Ти З’їСи Цю ЧаШу ЖиРу?» поставить Гомер Сімпсон, що тримає склянку з олією.


Гра «Знайди свій твір»

Цей метод допоможе запам’ятати авторів необхідних творів, жанри, художні стилі, персонажів. Учні отримують великі картки, наприклад:

  • «Настя Дрот»
  • «Василь»
  • «сентименталізм»
  • «Г. Квітка-Основ’яненко»
  • «Маруся»
  • «соціально-психологічний роман»
  • «Чіпка Варениченко»
  • «Панас Мирний та Іван Білик»
  • «Максим Ґудзь» тощо.

Ваше завдання — згрупувати їх в один «твір». Ігрова форма як активність допомагає краще запам’ятати фактаж, що його вимагає ЗНО.


Літературна таблиця

Більш традиційна та нудна форма запам’ятовування, проте не менш ефективна та перевірена практикою.

Складіть таблицю, яка б вміщувала всі необхідні дані про твір, наприклад:

Назва твору“Камінний
хрест”
Автор  Стефаник
Літературний рід  епос
Жанр  новела
Художній напрямекспресіонізм
Герої
(бажано із цитатними

характеристиками+портрет)
 Іван Дідух
його дружина
Катерина
їхні діти
кум Михайло
селяни

Сюди можна додати колонку на кшталт «Характеристика автора» (наприклад, «Король українського тиражу») та «Справжнє ім’я автора» (Павло Губенко).


Опорні схеми-шпаргалки

Схеми — це візуалізація та спрощене подання правила. Чим менше й простіше, тим краще для дитини. Наприклад, пояснюючи, що спрощення не відбувається в словах іншомовного походження, використовуємо таку схему:

Якщо слово іншомовного походження -[Т] (твердий звук) СПРОЩЕННЯ НЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ!

  • студенТ — студенТський
  • агенТ — агенТство
  • компосТ — компосТний
  • форпосТ — форпосТний
  • баласТ — баласТний
  • піанісТ — піанісТці

Основні критерії: мінімум тексту, наочність, приклади, доступність. Особливо такі опорні схеми спрацюють для тих, для кого українська мова не є рідною.


Коротенькі розповіді з винятками

В українській мові багато винятків із правил. Зазубрювати їх довго, нудно й узагалі не треба. Набагато дієвіше складати з винятків невеличкі історії, оповіді або діалоги.

Наприклад: «Шістнадцять контрастних баластних зап’ястних браслетів пестливо приховують худобу моїх кістлявих рук», — хвастливо сказала випускниця Хворостняк». У цьому прикладі йдеться про винятки в українських словах на тему «Спрощення».

Для наочності можна намалювати таку випускницю з браслетами. Ще ефективніше завдання — скласти самостійно свої розповіді на певне правило. Що абсурдніший текст, то краще запам’ятовується.


Перша сторінка ЗНО

Проаналізуйте першу сторінку зошита ЗНО. Насправді там можна виявити купу підказок. У поданих реченнях можна знайти відокремлені означення та обставини, слова зі знаком м’якшення, з апострофом, слова, у яких букви позначають два звуки або дві букви — один звук тощо. На основі цього тексту можна виконувати різноманітні мовні завдання.


Караоке

Українські пісні дають не менш прекрасний мовний матеріал, ніж перша сторінка зошита ЗНО. У текстах пісень знаходимо всі типи речень, різні синтаксичні явища, винятки, орфограми тощо. Але перед тим як перейти безпосередньо до цього пошуку, варто проспівати композицію.

Це може бути хіт гурту KAZKA «Плакала», «Там, де ми є» «Антитіл», пісні «ОЕ» — будь-що! Караоке-варіант можна знайти на YouTube або ж увімкнути трек і проспівати разом з виконавцями.

Джерело: Освіторія