Розділові знаки у складнопідрядних реченнях із кількома підрядними

Розділові знаки у складнопідрядних реченнях із кількома підрядними

Складнопідрядні речення з кількома підрядними часто викликають труднощі в одинадцятикласників. Який зв’язок між підрядними частинами? Як вони відносяться до головної частини? Але це, часом, вивчити легше, ніж зрозуміти правила розстановки всіх розділових знаків. Але ми спробуємо вам допомогти з цим. З’ясуйте основні нюанси.


У складнопідрядних реченнях з однорідною підрядністю ставляться розділові знаки, як і при однорідних членах речення:

1) Між однорідними підрядними реченнями, не з’єднаними сурядними сполучниками, ставиться кома:

  • Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає (Т. Шевченко).


2) Між однорідними підрядними реченнями, з’єднаними неповторюваними сполучниками сурядності (і, й, та), кома не ставиться:

  • Коли кінчається довгий світловий день і гостра спека змінюється м’яким атласним літеплом синього південного вечора, на токах запалюють електричні ліхтарі (О. Гончар).


3) Якщо підрядні однорідні речення поширені і не з’єднані між собою сурядними сполучниками, то вони можуть відокремлюватися одне від одного крапкою з комою:

  • Андрій любив дивитися, як берези, прокидаючись навесні, починають ворушити в повітрі голим віттям; як вони простягають до вікон гілки, густо запушілі памороззю, і гойдають на них червоногрудих снігурів (М. Бубеннов).

При неоднорідній підрядності кожна підрядна частина відокремлюється від головної за загальними правилами. Так само при послідовній підрядності кожна наступна підрядна відокремлюється від попередньої:

  • Розповідають легенди, що колись у давнину тут, де тепер розкинулось її рідне село Крукове, була поліська рівнина, на якій гуляли вітри(В. Качкан).


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *