Складні речення із сурядним і підрядним типами зв’язку

Складні речення із сурядним і підрядним типами зв’язку

Ця тема є однією із завершальних, які стосуються складнопідрядних речень. Такі речення важливі, адже у мовленні ми часто утворюємо складні речення, поєднуючи їх різними типами зв’язку. Майбутнім учасникам ЗНО необхідно розрізняти їх і правильно будувати такі конструкції.


У складному реченні можуть поєднуватися різні види зв’язку: сурядний і підрядний, сполучниковий і безсполучниковий. Одні частини таких речень з’єднуються сполучниками сурядності, інші — сполучниками підрядності та сполучними словами або взагалі безсполучниковим зв’язком.

Найпоширенішими зі складних речень є сурядно-підрядні, у яких одні прості речення поєднуються сурядним зв’язком, а інші — підрядним.

Складні речення із сурядним і підрядним зв’язком можуть мати різну будову:

1) Від одного з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, залежить одне або кілька підрядних:

  • Ідуть од шахти шахтарі, А даль така широка та іскриста Там, де рум’яна стежка од зорі Біжить в село, що стало уже містом (В. Сосюра).

2) Кожне з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, має залежне підрядне речення:

  • Розпухле вухо Тимка, на якому засохла кров, кинуло Орисю в жар, і їй хотілося торкнутися до нього пальцями, щоб зняти з нього біль, але вона не наважувалася цього зробити, щоб не спричинити ще більшого болю (Г. Тютюнник).

3) Два чи кілька речень, з’єднаних сурядним зв’язком, мають спільне підрядне:

  • Така там була температура, і так мене парою проймало, і стільки крові з мене вийшло, що я відчув себе здоровшим (Ю. Яновський).

Між двома сурядними реченнями, з’єднаними сполучниками і (й), та (у значенні і), якщо вони мають спільне підрядне, кома не ставиться:

  • Тільки що Марія розпалила в печі й приставила горщики, у вікнах замиготіла чорна смушева шапка й блиснули чорні брови (І. Нечуй-Левицький).

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *