Мотиваційні листи на ЗНО: як їх писати?

Мотиваційні листи на ЗНО: як їх писати?

Уже незабаром для вступу до університетів абітурієнтам крім ЗНО доведеться писати мотиваційні листи. У деяких (але не всіх) навчальних закладів ці листи почнуть вимагати вже на вступній кампанії 2021 року.

Якщо ви досі не знаєте, що таке мотиваційний лист, як його правильно писати і чи залежатиме від нього рейтинг при вступі — цей матеріал саме для вас.

Що має бути у мотиваційних листах, а чого краще уникати? Поради HR-експертів.

Майк Притула, засновник найбільшої в Україні онлайнHRакадемії Mike Pritula Academy

Моя перша порада це зрозуміти, навіщо цей мотиваційний лист і що буде від нього очікувати людина, яка його читатиме.

Такі листи роблять для того, щоб абітурієнти ухвалювали свідомі рішення.

І важливо у листі показати, що ваш вибір, ваше рішення вступити до цього вишу є усвідомленим і пояснити, як ви до цього прийшли.

Друга порада це пояснити у листі, як ваш вибір пов’язаний з вашим майбутнім, як ви плануєте використовувати здобуті знання, де працювати. 

Варто описати, які ви розглядали альтернативи, які варіанти у вас були, чому зупинилися саме на цій професії.

Не просто написати, що я обрав цю професію, бо вона мені подобається, а пояснити сам процес, як ви до цього прийшли, і чому подобається, чому ви зробили такий вибір.

Сюди варто додати більше фактів і більше розповісти про себе: “я прочитав, послухав, побачив і тоді вирішив…”.

Можливо, наведіть приклади людей, які рекомендували вам там вчитися, чи вкажіть контакти тих осіб, які можуть дати вам рекомендації. Ймовірно до них ніхто звертатиметься, але такий дорослий і розважливий підхід з наведеними фактами і прикладами точно сприйматиметься позитивно.

Важливо детально ознайомитись з вишем, якому адресований лист його роботою, програмою, хто у ньому навчався, де працюють випускники. Розкажіть про цих людей чи про програму вишу у листі, ваша розповідь не має бути абстрактною.

Чого варто уникати не робити пустих заяв і не брехати. Не пишіть про себе якісь неправдиві речі, навіть якщо їх важко перевірити.

Завдання такого листа це продати свою мотивацію, свої амбіції, плани і цілі. “Я чітко знаю, чого я хочу, я знаю, як я цього доб’юсь і навіщо це мені потрібно, чому я зробив саме такий вибір”. Все решта будуть оцінювати на екзаменах чи тестах. Тому, на мою думку, тут не варто писати, наприклад, про свої слабкі і сильні сторони.

Якщо є можливість вказати когось для рекомендації, то робіть це. Але не варто згадувати батьків, мовляв, “ось мій тато порадив мені зробити такий крок”.

Одна сторінка А4 для листа такого формату це оптимальний обсяг.

Ольга Рашевська, засновниця LINK Recruitment Agency:

Мотиваційний лист це давно поширена практика в західних вишах на рівні з атестатами і іншими документами. Це спосіб пізнати вас більш цілісно і персоналізовано, зрозуміти, чому саме ви повинні стати їхнім студентом.

Найперше це варто ознайомитись з вимогами, щоб розуміти очікування приймальної комісії.

Наприклад: обсяг повинен скласти 600 слів. Розкажіть про причини, чому ви вибрали цей факультет, як це співвідноситься з вашими планами на майбутнє. Розкажіть про те, що хочете отримати під час навчання, опишіть ваші активності і практики, які стосуються обраного напрямку.

Структура повинна відповідати вимогам, але я б звернула увагу на такі блоки:

  • вступ
  • мета вступу саме до цього вишу і конкретно тема або сфера, яка вас цікавить
  • план реалізації ваших цілей та те, як програма вишу допоможе у цьому
  • що у вас є такого, що допоможе у досягненні цілей, якими якостями ви володієте наведіть приклади з навчання, життя
  • вкажіть те, що плануєте розвивати
  • який свій внесок ви можете зробити
  • висновок.

Окремо про вступ це як перше враження, які кожен з нас автоматично формує за перші 10-15 секунд. І другого шансу справити перше враження у вас немає. Швидше за все ми хочемо зацікавити і спонукати до подальшого знайомства з нами і до взаємодії. Але важливо не перестаратися, жарти і цитати можу мати зворотний ефект.

Можливо вам дуже захочеться розповісти про себе, але зверніть увагу, що має простежуватися логічний зв’язок і кожне слово має додавати аргументів на вашу користь.

І наостанок: дуже важливо перевірити граматику, орфографію і пунктуацію. Не тільки за допомогою програм, вони теж іноді помиляються! Дайте прочитати листа кільком людям, щоб переконається, що текст зрозумілий, структурований і логічний.

Олеся Гунько, HR-експертка

Якщо мотиваційний лист абітурієнта поки що новинка, то з мотиваційним листом при пошуку роботи стикався майже кожен, зокрема, якщо подавався на вакансії міжнародних компаній.

Що може бути спільного у мотиваційного листа вступника і кандидата? Формальне призначення обох листів:

1) обґрунтувати, чому ви обрали цього роботодавця/цей ВНЗ
2) обґрунтувати, яким чином ви відповідаєте заданим вимогам.

Часто пропозиція обґрунтувати, “чому ви обрали саме нашу компанію”, сприймається негативно. Сама потреба писати мотиваційного листа наче обтяжує кандидата. Насправді у цій частині роботодавець хоче з’ясувати ваші цілі і цінності, виявити точки перетину із цілями та цінностями компанії. Для вас це нагода познайомитись. Тобто мотиваційний лист це ваша перша комунікація з роботодавцем\вишем, заочне знайомство.

Навіть, якщо згодом до нього випишуть формальні критерії, я би рекомендувала все-таки претендувати на індивідуальність, адже це шанс виділитись, звернути на себе увагу (а це важливо, особливо, якщо на факультет чи спеціальність, яку ви обрали, є великий попит). 

Виділитись можна різними способами. У моєї колеги, скажімо, був досвід, коли кандидат на дуже популярну вакансію у компанії, яка входила до впливового рейтингу Fortune-500, написав мотиваційного листа у формі вірша. Потім він переміг у конкурсі на вакансію, бо мав відповідний досвід і компетенції, але на початку, щоб потрапити до шортліста за умов великої конкуренції, цього буває недостатньо.

Проте виділитись можна: переконливими аргументами, знанням історії компанії\вишу, цікавими ідеями розвитку сфери, концептуальним мисленням.

Однією із поширених помилок є використання “універсального” листа, який розсилають багато разів на усі вакансії. Мати шаблон листа, готовий кістяк це ок, але цінним є індивідуальний підхід.

Лист повинен мати структуру. Спосіб викладення думок на папері демонструє, як ви мислите. Виділіть час на вивчення вимог, виділіть блок у листі під ваші навички та досвід, які відповідають цим вимогам.

Досягнення. Зазвичай, пропозиція розповісти про досягнення лякає кандидатів, а під досягненнями розуміють щось масштабне, як політ у космос. Досягнення це про щоденну роботу для реалізації мети. Її величину та значущість визначаєте ви самі. Але два речення на підтвердження вашої цілеспрямованості працюватимуть на вашу користь.

Грамотність і форматування. Може видатись дивним, що про це треба говорити, але ці аспекти листа часто залишаються поза увагою кандидатів. Копіпейст окремих фраз, без вирівнювання шрифту, а іноді і без перекладу, граматичні помилки зменшують шанси кандидата до нуля, адже свідчать про невисокий рівень відповідальності, зацікавленості чи поваги.

Джерело: ВВС News Україна