Що більш освіченою є людина, то вільнішою є вона – власне висловлення

Що більш освіченою є людина, то вільнішою є вона – власне висловлення

Що таке освіта? Яку роль вона грає у становленні особистості? Як впливає на життя людини? Викладіть свої міркування і підберіть приклади, які вдало проілюстрували б вашу думку. І пам’ятайте про обов’язкові складові власного висловлення: теза, аргументи, приклади і висновок.


Що більш освіченою є людина, то вільнішою є вона

Я згоден із думкою, що більш освічена людина є вільнішою. Адже той, хто не вміє рахувати, завжди має носити зі собою калькулятор, неграмотний звертається до словника чи освіченого товариша. Той, хто не знає своїх прав, просить про допомогу юриста. А освічена людина, яка володіє знаннями в різних галузях, сама вирішує проблеми і ні від кого не залежить.

Як приклад варто пригадати пана сотника із повісті Григорія Квітки–Основ’яненка «Конотопська відьма». Незважаючи на те, що Забрьоха мав чин сотника (посада йому дісталася в спадок від батька), він був неосвіченою людиною: не вмів писати, читати, рахувати. Це й зумовило його цілковиту залежність від свого писаря, який і козаків рахував, і листи писав, і допомагав одружуватись сотнику, і врешті зробив усе, щоб усунути сотника з посади.

Або погляньмо на сучасне життя. Я – одинадцятикласник, навчаюся в гуманітарному класі. Ми вчимо такі предмети, як «Основи правознавства» та «Людина і суспільство». На цих  уроках ми знайомимось із основами правового статусу людини й громадянина, своїми конституційними правами й обов’язками, основами конституційного ладу України, важливими положеннями адміністративного та кримінального права. Саме тому я вважаю, що маю високий рівень правової культури. Я почуваю себе вільним, адже добре знаю сучасне законодавство.

Отож, кожен повинен усвідомити, що знання – сила, вони робить людину незалежною. Тому лише освічений почуває себе вільним.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *