Як писати мотиваційний лист

Як писати мотиваційний лист

Мотиваційний лист часто потрібний для вступу у вищий навчальний заклад та для оформлення на роботу. Для того, щоб добре його написати, потрібно розуміти певні особливості мотиваційного листа – який стиль використати, що в ньому має міститись та яка структура. В даній публікації ми розглянемо як писати мотиваційний лист для вступу у вищий навчальний заклад.

Мотиваційний лист – це документ, що складається і подається вступником до закладу вищої освіти, у якому пояснюються причини, через які вступник вважає себе найкращим кандидатом для вступу на відповідну навчальну програму. Підготовка такого листа вимагає детального дослідження вступником загального академічного середовища університету та різних освітніх програм.

Такий лист має подвійну цінність. З одного боку, він може бути важливим аргументом при вступі. З іншого боку, пишучи мотиваційний лист, вступник отримує додаткову можливість обміркувати та аргументувати своє рішення, утвердитись у своєму переконанні вступити на відповідну освітню програму або змінити свою думку.

Як підготуватися до написання мотиваційного листа?

Рекомендуємо перед написанням листа дати відповідь собі на наступні питання:

  • Що мені цікаво?
  • Чим я люблю займатися?
  • Що у мене добре виходить?
  • На яких предметах я отримую найкращі оцінки?
  • У яких проєктах я беру/брав участь?
  • Чи є у мене позашкільні активності?
  • Чи є у мене нагороди?
  • За що мене хвалять?
  • У яких питаннях до мене можуть звернутися за порадою?
  • Чим я хочу займатися у майбутньому?

Відповіді на ці питання дадуть абітурієнту розуміння яку сферу обрати, щоб вона відповідала його інтересам. Та вже після окреслення сфери інтересів та цілей абітурієнт має визначити університети та навчальні програми, де можна цьому навчитися.

Вимоги до мотиваційних листів

Мотиваційний лист є результатом особистої творчої праці абітурієнта, тож у зарубіжних вишах зазвичай не встановлюється якихось уніфікованих вимог щодо його структури та змісту. Однак заклади вищої освіти можуть публікувати на сайті зразки мотиваційних листів і правила їхнього оформлення (наприклад, щодо структури листа, його обсягу). Тому вступник заздалегідь повинен ознайомитись із сайтом обраного ним університету та підготувати лист відповідно до таких вимог і правил.

Разом з цим, мотиваційний лист повинен відповідати формальним вимогам, що ставляться до ділових листів:

  • зміст повинен бути лаконічним. Короткий виклад думок і використання найменшого числа слів заощадить дорогоцінний час зайнятої людини. Тільки важливі деталі, факти, цифри;
  • чітка структура спростить прочитання листа. Заздалегідь продуманий план дозволить конкретно вказати на значущі аспекти проблеми. Для спрощення читання бажано розбивати текст на абзаци, кожен з яких має містити певну концепцію;
  • неприпустимість емоцій. Лист не повинен мати емоційного відтінку, треба прагнути стриманості, розважливості, серйозності, практичності;
  • простота у викладі, яка дасть адресату можливість швидко зрозуміти зміст прочитаного;
  • неприпустима наявність орфографічних і стилістичних помилок.

Яка загальна структура мотиваційного листа?

Структура мотиваційного листа
Шапка
Вступ
Основна частина
Заключна частина
Структура мотиваційного листа

Вступ

У вступі абітурієнт має прописати два моменти – мету та причину, чому він претендує на місце у навчальній програмі обраного університету. Обов’язково потрібно вказувати номер спеціальності, номер галузі та назву спеціальності. Також треба прописати 2-3 причиничому ви прагнете навчатися саме за цією університетською програмою.

Основна частина 

В основній частині мотиваційного листа має бути відповідь на питання: «Чому ЗВО має обрати саме мене?». Вказуйте ті досягнення, що пов’язані із спеціальністю. Розкажіть про шкільні предмети, з яких маєте найвищі оцінки, корисні для майбутньої спеціальності знання та навички, здобутки, проєкти, у яких брали участь – як шкільні, так і позашкільні, отримані стипендії, ґранти або заохочувальні премії, соціальні навички, якщо вони важливі для обраної спеціальності.

Далі в основній частині представники університету мають отримати відповіді на такі питання:

  • Чому абітурієнт хочу вступати до цього університету?
  • Чому вступник обрав саме цей факультет?
  • Чому саме ця програма відповідає цілям потенційного студента?
  • Чому саме цей кандидат добре підходить на це місце?
  • Що ви збираєтеся зробити з цими знаннями?

Досягнення у навчанні

Інформація про досягнення вступника під час навчання у школі є однією з найважливіших складових мотиваційного листа. Якщо вступник мав високі оцінки в школі (у тому числі й з профільних предметів), це показує, що він схильний до дисципліни та наполегливого навчання. Отже, цілком вірогідно, він буде добре вчитися й в університеті.Якщо ж у нього високі оцінки лише з профільних предметів, то це вказує на сферу його професійної зацікавленості, здібності та здатність успішно вивчати дисципліни, дотичні до його майбутньої професії.Якщо вступник спочатку навчався посередньо, однак, визначившись зі своєю майбутньою спеціальністю, суттєво підвищив бали з профільних предметів, то це також може бути переконливим аргументом про його готовність навчатися.

Причини обрання спеціальності

Складовою мотиваційного листа може бути коротка історія вступника про те, чому саме він обрав відповідну бакалаврську програму; що спонукало його обрати майбутню професію – приклад батьків, знайомих, родичів; життєві обставини; прочитана література тощо. Можливо, вступник мріє відкрити власний бізнес, працювати адвокатом і захищати права людини у суді, споруджувати будинки, розробляти комп’ютерні ігри чи забезпечувати кібербезпеку тощо.Наявність такої інформації в мотиваційному листі та її лаконічне й послідовне відображення може підкреслити мотивацію вступника до навчання.

Соціальні навички, громадська робота, спортивні досягнення чи захоплення

Будь-який університет – це не лише навчальний заклад. У ньому вирує соціальне та громадське життя, функціонують органи студентського самоврядування, гуртки, організації, створюються і беруть участь у змаганнях спортивні команди, формуються та виступають з концертами ансамблі чи гурти. Обізнаність вступника з цією стороною функціонування університету та наявність здібностей, які дадуть можливість взяти у ній участь можуть бути хорошим додатковим (але не основним) аргументом на його користь.

Заключна частина 

Завершуватись мотиваційний лист повинен маленьким підсумком у два-три речення, якими абітурієнт має підтвердити готовність навчатися і наголосити на тому, що він переконаний у правильності вибору освітньої програми.