Пригодницький роман

Пригодницький роман

У жанрі пригодницького роману, який є одним із найдавніших у літературі,  відтворені людські прагнення до мандрівок і пригод, до відкриття невідомих земель і прихованих таємниць. В основу цього жанру покладено незвичайні пригоди персонажів, що розгортаються протягом тривалого часу. Запрошуємо поринути в цей світ!


Пригодницький роман  — роман, сюжет якого насичений незвичайними подіями й характеризується їхнім несподіваним поворотом, великою динамікою розгортання.

Для пригодницького роману характерні мотиви викрадення й переслідування, атмосфера таємничості й загадковості, ситуації припущення й розгадування.

Одним із перших таких творів були «морські» романи Дж.-Ф. Купера й Ф. Марієтта, історико-пригодницькі О. Дюма-батька, соціально-пригодницькі Ежена Сю.

Пригодницький роман має типологічні подібності з фантастичним романом та науково-фантастичним (Жуль Верн, О. Толстой), детективним і політичним (Л.-А. Буссенар, Л. Жаколіо, Ю. Семенов).

Різновидом пригодницького роману можна вважати сенсаційний роман, у сюжеті якого є подія або повідомлення, що справляють сильне враження.

Одним із засновників українського пригодницького роману з елементом сенсації був Г. Лужницький, автор книг «Кімната з одним входом» 1930, «Гало, гало, напад на банк» 1935 та ін.

Типовим прикладом пригодницького роману вважаються «Прекрасні катастрофи» Ю. Смолича.

Іноді різновидом цього жанру називають авантюрний роман. У своєму романі «Двері в день» Ґео Шкурупій поєднує елементи авантюрного, пригодницького роману та репортажу.


Події відбуваються у світі, сповненому випробувань і стихій. Тому сюжет є стрімким і непередбачуваним, а повороти дії — раптовими. Герої нерідко опиняються в умовах екзотичної природи, доля заносить їх на безлюдні острови, далекі країни й навіть на інші континенти.

Серед персонажів пригодницьких романів можна зустріти як звичайних людей, які перебувають у незвичайних обставинах, так і людей не зовсім звичайних (піратів, відлюдників, дикунів тощо).

Головним героям пригодницьких романів доводиться постійно стикатися зі злом і труднощами, шукати вихід із скрутних ситуацій і робити складний вибір — моральний чи життєвий. А від цього вибору залежать долі інших людей. Тому герої пригодницьких творів мусять узяти на себе відповідальність за тих, хто поруч.

У пригодницькому романі виявляються деякі риси чарівної казки:

  • боротьба добра і зла
  • поділ персонажів на позитивних і негативних
  • далека мандрівка
  • таємничі предмети, що мають якийсь особливий зміст.

Разом із тим у пригодницьких романах знаходимо відлуння окремих історичних фактів і реальних подій. Романісти намагаються переконати читачів у достовірності того, про що йдеться, тому вдаються до детальних описів, свідчень і документів.

Пригодницькі романи захоплюють читачів не тільки сюжетом, а ще й характерами персонажів, які прописані глибоко й психологічно достовірно. Автори немовби випробовують людину не тільки на її фізичну міць, а й на духовність. Тому нам цікаво, як будуть діяти ті чи ті герої в складних обставинах. І як ми радіємо за тих, хто завжди йде вперед, не схиляється перед труднощами, допомагає слабким і безсилим!

Герої пригодницьких романів — Дік Сенд, Філеас Фог і Паспарту, капітан Грант і його діти, Гаттерас, Немо, Джим Токіне, Робінзон Крузо й багато інших назавжди з нами. Вони вчать нас не тільки сміливості й мужності, а й людяності, вірності, відданості своїй меті.

Майстрами пригодницького роману вважають Жуля Верна, Роберта Льюїса Стівенсона, Даніеля Дефо, Олександра Беляева та інших письменників.

Ознаки пригодницького роману:

  • зображення численних пригод персонажів;
  • стрімкий розвиток сюжету й поєднання кількох гостросюжетних ліній;
  • мотиви випробування, переслідування, розгадування:
  • характери персонажів подано в розвитку, вони змінюються внаслідок пережитих пригод;
  • наявність численних таємниць, загадок, дивних обставин;
  • місце дії — світ далеких країн, екзотичної природи, стихій тощо;
  • поєднання різних типів оповіді (від імені автора й персонажів, описи, діалоги, монологи тощо).

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *