Власне висловлення: “Помилка – шлях до самовдосконалення”

Власне висловлення: “Помилка – шлях до самовдосконалення”

Яка дискусійна тема! Можна погоджуватися з тезою, або ж заперечувати її і висувати свою. Аргументи допоможуть показати хід своїх думок, які доведете цікавезними прикладами з літератури, історії та сьогодення. І не забувайте про висновки — вони для власного висловлення як вишенька для торту. Гайда тренуватися!


Помилка – шлях до самовдосконалення

Я не згоден із тим, що через помилки людина йде до самовдосконалення. Добре було б, якби ми не знали інших помилок, ніж ті, що робимо у диктанті чи під час розв’язування задач. Їх знайде і виправить учитель, а учень, вивчивши правила, можливо, не помилятиметься більше.

На жаль, помилки найчастіше завдають людині великих прикростей, болю, створюють серйозні проблеми. Через деякі помилки людина іноді страждає все життя.

Так, героїні Шевченкових творів Катерина і Ганна по-різному заплатили за допущені у молоді роки помилки. Перша по кількох місяцях поневірянь із малою дитиною, не знайшовши підтримки і співчуття, вчинила самогубство. Сина ж вона залишила напризволяще, щоб він сирітським життям спокутував її гріх. А обманута Ганна зробила по-іншому: вона підклала свого сина під двері хати, в якій жило бездітне подружжя, а сама через кілька днів попросилася до них наймичкою. Наймичкою прожила весь вік, наймичкою вважав її Марко, сама вважала себе наймичкою. Саме тому і відмовилася бути посадженою матір’ю на весіллі юнака — Ганна боялася викрити себе чимось. Тільки перед смертю їй вистачило сили зізнатися у скоєному.

Моє ставлення до проблеми підтверджує ще й інший приклад. 26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській АЕС, яка разом із радіаційним пилом рознесла по світі біль і горе. Дорогою ціною Україна платить за помилки тих, хто спроектував і збудував станцію на березі Прип’яті, де, на думку багатьох учених, цього не можна було робити. Не хотів би я відчути себе на місці й тих, хто керував експериментом і допустив помилку під час випробовування реактора. Переконаний, що такі помилки ведуть людство до самознищення.

Звичайно, не можна прожити без помилок, але людина – homo sapiens – спочатку повинна добре подумати над тим, що вона робить, і обов’язково пам’ятати про наслідки зробленого.

Отже, сім раз відмір, а раз відріж, тоді буде менше помилок і каяття.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *