Дажбог

Дажбог

Хто ж це — Дажбог? Чому українці його поважали? Він навчив українців сіяти зерно і з нього мати хліб. Гадаєте, як колись могло не бути хліба? Справді, люди не завжди його їли. Тому шануйте хліб і читайте легенду про Дажбога!

Далеко на сході лежить країна вічного Літа. Стоїть там чудовий золотий палац із кришталевими вікнами, а в ньому на золототканому пурпуровому престолі в роззолоченому одязі гордо сидить осяяний юний красень. Це — Дажбог — бог Сонця, денного світла й добра. Біля нього стоять дві богині — Вранішня та Вечірня Зорі, сім верховних суддів — Планети — і сім летючих в образі «хвостатих зірок» вісників — Комети.

Прислужують богу юні Сонцеві діви, які, володіючи безсмертним напоєм Животворного Дощу, вічно прекрасні і ніколи не старіють. Вони вмивають бога Сонце і розчісують його золоті кучері. Розганяючи хмари і проливаючи дощ, Сонцеві діви прочищають лик денного світила, надають йому ясність.

Щоранку зі свого двору на світозорій колісниці, запряженій білими вогненними кіньми, виїжджає Дажбог і здійснює круговий об’їзд по Небу. В цих поїздках його постійно супроводжують сестри-богині. Ранкова Зоря виводить на небосхил білих коней, а Вечірня Зоря приймає їх, коли бог, вирушаючи після важкого денного походу на спокій, ховається на заході.

Минає літо, і з останнім осіннім місяцем Дажбог, постарівши, помирає, а на початку просинця відроджується, знову стає прекрасним юнаком.

Цей світлий бог навчив людей сіяти жито, пшеницю й інші злаки, вирощувати хліб, а ті, дякуючи за це, стали вишивати його образ на вітрилах кораблів, що відправлялися в далеке плавання, виявляючи тим самим повагу Дажбогу.



Спробуйте відповісти на запитання

1. Хто такий Дажбог? Як у міфі описано його зовнішність? Прочитай ці рядки в тексті.
Опиши, яким ти його собі уявляєш, а вдома намалюй олівцями або фарбами.

2. Де жив Дажбог? Яким ти уявляєш золототканий пурпуровий престол, на якому він сидить?

3. Випиши в зошит назви кольорів, згаданих у тексті. Чому саме такі кольори використано в міфі?

4. За які справи на землі відповідав Дажбог?

5. Чому Дажбогу грудні старіє, помирає, а на початку просинця відроджується, знову стає прекрасним юнаком?

6. Які уявлення давніх людей про світ передає цей міф? Що він прославляє?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *