Цікаві факти про Володимира Сосюру

Цікаві факти про Володимира Сосюру

Зазвичай, найцікавіше про класиків літератури – те, чого не можна знайти в підручнику. Їхнє життя багате на важливі, часом навіть поворотні події. Як вони собі давали раду із роздоріжжями, які перед ними виникали? Які труднощі їм так і не вдалося побороти? Незвично про життя Володимира Сосюри — далі.


Сім’я Сосюр з десяти чоловік (вісім дітей, батько і мати) жила в одній кімнаті.

Мати майбутнього поета, Антоніна Дмитрівна Локотош, мала угорські, сербські, єврейські, українські корені. Вона була дуже вродливою, схожою на циганку, але характер мала «важкий».

Двоюрідний брат Антоніни Локотош – відомий український козачий командир Іван Локотош, соратник Климентія Ворошилова, про що в майбутньому класик української літератури згадує в передмові до роману «Третя Рота». Інші його родичі на прізвище Локотош воювали в складі білогвардійських формувань, зокрема поручик Михайло Локотош, який загинув у 1919 році поблизу Луганська.

Вже з 11 років Володимир працює в бондарному цеху содового заводу, телефоністом, чорноробом.

Захоплювався співом і літературою.Зачитувався Ж. Верном, Т. Майн Рідом, Ф. Купером, віршами О. Кольцова та І. Нікітіна, дуже любив твори Лесі Українки, І. Франка, Т. Шевченка, М. Гоголя, О. Пушкіна, М. Лермонтова, М. Некрасова, Гомера, Шиллера, Надсона і ін.

Поетів Володимир вважав незвичайними людьми. Йому здавалося, що до поетів частіше, ніж до будь-кого іншого, проявляють прихільність дівчата, що дарують їм свою любов.

Вперше спробував написати вірш російською мовою у 1912 році.

Володимир Сосюра говорив про себе:

Я схожий на мамку, татка і на себе. Маленьким я боявся кавунів: вони здавались мені сплячими звірами».

Володимир Сосюра користувався величезною популярністю у жінок, які божеволіли від нього. Його відносини з ними характеризуються в деяких джерелах як «знайомства, що доводили дівчат до еротичного безумства». У нього було безліч романів. Поет після кожної з любовних пригод говорив:

– Так ніхто не кохав, через тисячі літ лиш приходить подібне кохання.

Сосюра називав себе «сивим хлопчиком», інші його іменували «Дон Жуаном», «прототипом Івана Бездомного», «душевним ексгібіціоністом».

Поет Ю. Смолич згадував, що у Володимира закохувалися сотні дівчат, та й він сам займався до них полум’яними почуттями «з космічною швидкістю». Але незабаром пристрасті холонули, і він уже не міг зрозуміти, як взагалі вони могли з’явитися. Тому в його ранніх віршах стільки бурхливих емоцій, стільки радості і страждань від любовних переживань, скільки часто не буває у іншого письменника за всю його творчість. До речі, цей період життя, включаючи вірші, відображений в автобіографічному романі письменника «Третя рота».

Досить оригінальний один з висловів самого Сосюри, що відноситься до сексуальних відносин: «Завдання статевого виховання – направити владу статевих інстинктів у ту ж сторону, куди йдуть і шляхи соціалістичного життя».

Володимир Сосюра входив до складу особистої варти Петлюри.

Вижив після розстрілу денікінцями.


Володимир Сосюра був двічі одружений, не враховуючи спільного життя протягом трьох років зі своїм першим коханням Дусею Фоменко з села Переїзне.

Перший раз вступив у шлюбний союз у 1922 році з Вірою Берзіною, колишнім політруком червоноказацького ескадрону, пізніше – студенткою в Харкові. Сосюра присвятив їй поему «Рабфаковка». А перше побачення своїй коханій призначив на цвинтарі, при цьому поблизу молодої парочки копали нову могилу. Віра народила поетові двох синів: Олега і Миколу. Причиною ж розлучення стало те, що для Сосюри було вище за всякі відносини і про що він написав так:

Ми з тобою зійшлися в маю,
ще не знав я, що значить ідея.
Ти й тоді Україну мою
не любила, сміялася з неї

Другий раз Сосюра одружився у 1931 році на Марії Даниловій, яка народила йому сина Володимира.

Зеленіють жита, і любов одцвіта,
і волошки у полі синіють.
Од дихання мого тихий мак обліта,
ніби ім’я печальне — Марія…

Спільне життя Володимира і Марії не було рівним, у них часто виникали скандали. Так, в 1940 році в нападі люті від любовних пригод свого чоловіка Марія розірвала на шматочки частину рукописів з віршами, порізала краватки, знищила листи від його друга І. Моїсеєнкова. Друзям Володимир скаржився, що «дружина – неможлива людина».

У 1949 році Марію Сосюру заарештували за розголошення державної таємниці та вислали у Казахстан. Після повернення Марії через п’ять років вони повторно розписалися.

Під час відсутності Марії у Сосюри було дві дружини – Катя Васильєва і Лариса, сина якої Аліка поет усиновив.

На початку 30-х років у Володимира Сосюри стався психічний розлад. Причина: постійна напруга в сім’ї, втрата двох синів, яких Віра забрала до себе, та ще оголошення Сосюри «зоологічним націоналістом». В результаті деякий час класик української літератури провів у психоневрологічній лікарні, де йому поставили діагноз: маніакально-депресивний психоз, еротичний психоз.

Навесні 1943 року намагався звести рахунки з життям.


Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *