Аналіз кіноповісті “Зачарована Десна”

Аналіз кіноповісті “Зачарована Десна”

У цьому матеріалі ми детально аналізуємо автобіографічну повість Олександра Довженка “Зачарована Десна”. В її основі — спогади письменника про дитинство в рідному селі на Чернігівщині. Ми переконані, що твір сподобається кожному, хто візьметься за його прочитання, оскільки він сповнений тонкого гумору і особливих теплих моментів.

Повість є гімном річки Десна, рідному чернігівському краю, селянам-трудівникам і сільському способу життя.

Рік написання: 1957
Жанр: автобіографічна кіноповість (“автобіографічне кінооповідання”)

Тема: щира сповідь письменника про дитинство, сповнене радощів і смутку, як джерело його духовності й мистецького таланту.
Ідея: заклик любити життя, цінувати й берегти все те прекрасне, що робить людину духовно багатою і щасливою.

Головні герої: 

  • два ліричні герої – Сашко та Олександр Довженко
  • мати Одарка Єрмолаївна
  • батько Петро Семенович
  • дід Семен
  • прадід Тарас
  • прабаба Марусина.

Композиція: твір можна поділити (умовно) на новели «Город», «Хата», «Смерть братів», «Смерть баби», «Повінь», «Сінокіс», «Коні», «До школи» плюс ліричні та публіцистичні відступи.

Проблематика:

  • Природа і людина
  • Шлях народу та людини до щастя
  • Прекрасне й потворне в житті
  • Покликання, сутність людини
  • Роль праці в житті людини
  • Добро і зло
  • Життя і смерть

Особливості твору:

— Наявність двох ліричних героїв
— Фрагментарність, швидка зміна “кадрів”
— Народний гумор
— Вживання різноманітних художніх засобів

Сюжет

Твір не має чіткого сюжету з послідовним розвитком подій — сюжет двоплановий: основна сюжетна лінія — це ніби окремі новели (ди­тинство Сашка, його враження, сцени захоплення навколишнім світом), другий план — ліричні відступи зрілого майстра слова (філософське ос­мислення художньої творчості, краси людської праці, природи й людини).

«У цьому нарисі автобіографічного кінооповідання автор поспішає зробити відразу деякі визнання: в його реальний повсякденний світ, що не день частіше починають вриватися спогади».

1) Опис городу.

«До чого ж гарно й весело було на нашому городі».

2) Мати, дід Семен, прабаба Марусина.
3) Маленький Сашко повиривав моркву.
4) Поновлення втраченої святості, шанування дорослих людей Захарко.
5) Сашко в човні.

«Як неприємно, коли баба клене, або коли довго йде дощ і не вщухає. Неприємно, коли п’явка впивається в жижку… Неприємно дивитися на великий вогонь, а от на малий — приємно. Приємно знайти в трав пташине кубло…»

«Але більш за все на світі любив я музику. Коли б спитав мене хто-небудь, яку музику я любив у ранньому дитинстві, який інструмент, яких музик, я б сказав, що більш за все я любив слухати клепання коси».

6) Одночасна раптова смерть чотирьох братів.
7) Опис батька.

«Багато я бачив гарних людей, ну такого, як батько не бачив. Одне, що в батька було некрасиве, — одяг. З нього можна було писати лицарів, богів, апостолів»

8) Народження сестри і смреть прабаби в один день.

«Закрились всевидящі вічки, ущухла народна пристрасна її творчість».

9) Старці у дворі.

«Мати боялась і ненавиділа старців, але подавала їм завжди щедро. Вона була гонориста, і їй дуже хотілось, аби хоч сліпі вважали її за багату». Батько ненавидів всякий нестаток. Навіть слово «бідність» ніколи не вживав до своєї особи. Замість «моя бідність» міг сказати „моє багатство наприклад: «Моє багатство не дозволяє купити мені нові чоботи».

10) Повінь на Великдень.

«Жили ми в повній гармонії з силами природи… Як ми з батьком рятували людей, про це можна написати цілу книгу».

«Ярема Бобир, наш родич по дідовому коліну, знав прикмети до всіх природних явищ. Особливо вірив у мишей».

11) Про село.

«Загинуло й щезло геть з лиця землі моє село не від води, а від вогню. Горів і я тоді у тім вогні, загибав усіма смертями людськими, звірячими, рослинними…»

12) Про призначення митця.

«Ніколи не треба забувати про своє призначення і завжди пам’ятати, що митці покликані народом для того, щоб показувати світові, що життя прекрасне, що само по собі воно є найбільшим і найвеличнішим з усіх мислимих благ».

13) Косовиця.

«Я не оглядаюсь. Коло хати мати-зозуля кує мені розлуку. Довго-довго не один десяток років буде проводжати мене мати, дивлячись крізь сльози на доргоу, довго хреститиме мені слід і стоятиме з молитвами на зорях вечірніх».

14) Бійки на  косовиці (реальні й уявні). Зустріч з «руськими» людьми. Батько Сашкові про національну належність (ми мужики, хахли).

«Погодою у нас на сінокосі років з півтораста завідувала ворона». «Дядько Самійло не був ні професором, ні лікарем, ні інженером. Він навіть не був добрим хлібором. Але, як і кожна майже людина, мав свій талант і знайшов себе в ньому. Він був косар. Він був такий великий косар, що забули його прізвище і звали його Самійло-косар. Орудував він косою, як добрий маляр пензлем чи ложкою. Коли б його пустили з косою просто, він обкосив би всю земну кулю».

15) Лев на березі Десни.
16) Про домашніх тварин: пес Пірат, один кінь Мурай другий Тягнибіда. Уявна розмова коней.
17) Колядники в хаті.

«Молодець Сашечко та по торгу ходив…»

18) Сашко з батьком у вчителя Леонтія Созоновича Опанасенка (старий, нервовий, сердитий).

«Не развитий!» — промовив нерозумний учитель»

19) Ліричний відступ.

«Ні. Я не приверженець ні старого села, ні старих людей, ні старовини в цілому. Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм. Сучасне завжли на попозі з минулого в майбутнє. Чому ж я мушу зневажати все минуле? Невже для того, щоб навчити онуків ненавидіти колись дороге й святе моє сучасне, що стане для них колись минулим у велику добу комунізму!»

«Далека красо моя! Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м’яку, веселу, сиву воду…»