Схеми до творів з української літератури

Схеми до творів з української літератури

Такий набір схем із головними героями творів, які входять у шкільну програму з української літератури, пригодиться кожному, хто раніше читав ці твори, а тепер хоче пригадати сюжет.  Тут наведені імена головних персонажів і позначено зв’язки між ними. Перед контрольною чи самостійною роботами — річ незамінна!

Нижче наведено схеми таких творів:

  • “Мартин Боруля”
  • “Вершники”
  • “Енеїда”
  • “Зачарована Десна”
  • “Земля”
  • “Кайдашева сім’я”
  • “Камінний хрест”
  • “Лісова пісня”
  • “Максимач Гримач”
  • “Маруся”
  • “Мина Мазайло”
  • “Місто”
  • “Наталка Полтавка”
  • “Слово про похід Ігорів”
  • “Тигролови”
  • “Тіні забутих предків”
  • “Україна в огні”
  • “Хіба ревуть воли як ясла повні”
  • “Я (Романтика)”.

Сюжет комедії «Мартин Боруля» письменник побудував на фак­тах з життя родини Тобілевичів: батько драматурга, який тривалий час служив управителем поміщицьких маєтків, вирішив домогтися визнання свого роду дворянським.

На це витратив чимало часу, але марно — дворян­ство не було доведено, оскільки прізвище в старих документах було Тебілевич, а в нових — Тобілевич. Карпенко-Карий використав цей факт, аби висміяти намагання простої людини вибитись у дворяни, хибно думаючи, що цим можна в чомусь вивищитися над іншими.3_01


«Вершники» — перлина творчості Ю. Яновського. Тема громадянської війни постає у творі по-справжньому героїчною й романтичною. Автор правдиво показує трагедію цілої родини Половців, яких револю­ція розкидала по різні ідеологічні фронти. Особливо яскраво виявилася в цьому творі композиційна май­стерність Яновського.

Роман складається із восьми сюжетно завер­шених новел («Подвійне коло», «Дитинство», «Шаланда в морі», «Батальйон Шведа», «Лист у вічність», «Чубенко, командир полку», «Шлях армій», «Адаменко»), які в сукупності переда­ють панораму періоду громадянської війни.

3_02


“Енеїда” – поема, яка започаткувала становлення нової української літератури. Це найвідоміший твір Івана Котляревського. В основі поеми лежить сюжет класичної поеми Вергілія. У цьому творі розповідається історія троянського отамана Енея. За мотивами поеми навіть зняли однойменний мультфільм. Повний текст бурлескно-травестійного твору складається з шести частин.
3_03


Зачарована Десна  — автобіографічна повість, спогади Олександра Довженка про дитинство в рідному селі на Чернігівщині. Твір сповнений тонкого гумору. Повість є гімном річки Десна, рідному чернігівському краю, селянам-трудівникам і сільському способу життя.

Автор змальовує свої перші кроки пізнання життя, «перші радощі, і вболівання, і чари перших захоплень дитячих…», віруючого в Бога діда-чумака і прабабу, яка все і всіх проклинала, матір і батька, коваля діда Захарка, дядька Самійла — неперевершеного косаря, сільського священика і зустріч селянами Великодня на дахах під час весняного розливу Десни.3_04


«Земля» — це соціально-психологічна повість Ольги Кобилянської про селянство. Поклавши в основу твору дійсні факти, письменниця створила глибоко індивідуалізовані образи селян, усім своїм єством пов’язаних із землею-годувальницею.3_05


«Кайдаше́ва сім’я́» — реалістична соціально-побутова повість українського письменника Івана Нечуя-Левицького, написана 1878 року.

У творі на матеріалі повсякденного життя селянства розкриваються деякі риси вдачі українського народу, його індивідуалізм, прагнення жити окремим, самостійним життям. Твір неодноразово перевидавався і перекладався іншими мовами.3_06


«Камінний хрест» — це епічно-психологічна новела українського письменника Василя Стефаника, написана 1900 року. Головною ідеєю твору є єдність селянина з рідною землею.

Оповідання присвячене прощанню селян-емігрантів з рідним краєм перед виїздом до Канади на межі ХІХ й ХХ ст. Стефаник розкриває гнітючі переживання емігранта в момент його розриву з рідним селом і тим клаптиком землі, в обробіток якого він уклав усі свої сили і все своє життя. Образ головного героя — Івана Дідуха — це широке художнє узагальнення, живе втілення глибокої любові до рідної землі, втрачаючи яку, він прощається з усім найдорожчим.3_07


Вершина поетичної майстерності Лесі Українки – драма-феєрія “Лісова пісня”, написана влітку 1911 р. в Кутаїсі.

“Вона мені дала стільки дорогих хвилин екстазу, як мало яка інша”, – писала до матері. “Лісова пісня” написана за 10-12 днів у тому “непереможному стані” “творчого божевілля”, яке так дорого обходилось її здоров’ю і після якого довго доводилось опритомнювати.

Образи рідної природи, легенди пралісу, мелодії почутих у дитинстві пісень запам’яталися Лесі Українці на все життя.3_08


«Максим Гримач» — оповідання українського письменника Марка Вовчка, написане 1857.

Оповідання є оригінальним художнім твором, викладеним у формі живої розповіді, що свідчить про глибоке й всебічне знання авторкою життя, звичаїв, традицій українського народу.

В основі лежить баладний мотив розлуки дівчини з коханим, який загинув. Зображення трагізму внутрішнього світу героя, ліризм і драматичний сюжет, наявність в оповіданні діалогів, казкових елементів дають підстави назвати оповідання Марка Вовчка «Максим Гримач» баладним.
3_09


«Максим Гримач» — оповідання українського письменниці Марка Вовчка, написане 1857. Оповідання є оригінальним художнім твором, викладеним у формі живої розповіді, що свідчить про глибоке й всебічне знання авторкою життя, звичаїв, традицій українського народу.

Заможний господар Максим Гримач (удівець) виховує сво­їх доньок: старшу Катрю й молодшу Тетяну — Катря зустрічається з крі­паком Семеном таємно від батька, адже той дасть згоду на одруження лише з вільний чоловіком — під час бурі Семен загинув — Катря з горя втопилася в річці — старий Гримач у розпачі п’ять років не виходить з двору, звеселило його тільки одруження молодшої доньки із сотником.

3_10


«Мина Мазайло» — п’єса Миколи Куліша. За визначенням автора п’єса є сатиричною комедією, але у творі має місце трагічність становлення української мови й зацькованого народу, тому — трагікомедія.

Тема твору — «Міщанство і українізація». Ідея твору полягає у тому, що засобами гротеску і разючої сатири автор викриває суспільні явища примусової українізації наприкінці 20-х років XX ст., висміює носіїв українського та російського шовінізмів. Водночас, побіжно висміюється і мрійництво, відірваність від життя та невміння робити правильний вибір українських націоналістів.3_11


«Місто» — урбаністичний роман Валер’яна Підмогильного. Він створив модерний роман, в якому, на відміну від традиційної селянської і соціальної тематики, акцент перенесений на урбаністичну проблематику, порушені філософські питання буття й аналізована психіка героїв, а конфлікт розгортається між людьми з різними світоглядами.

«Місто» — перший урбаністичний роман в українській літературі, з новими героями, проблематикою та манерою оповіді.3_12


“Наталка Полтавка” – це перший драматичний твір, написаний новою українською мовою.

«Наталка Полтавка» стала першою в українській драматургії правдивою п’єсою з народного життя. І. Котляревський яскраво показав у ній типи народних характерів і за допомогою суто побутового конфлікту розкрив деякі соціальні відносини, образи чиновників, селян, бурлаків.

Образи п’єси надзвичайно колоритні і яскраві. Важко обрати серед них якийсь один — найколоритніший. Тому ми спробуємо коротко розглянути найголовніші образи твору, щоб виділити серед них найцікавіший.3_13


«Слово о полку Ігоревім»  — пам’ятка літератури стародавньої Русі, героїчна поема кінця XII ст., одна з найвідоміших пам’яток давньоруської літератури. Пам’ятка української мови.

В основі сюжету — невдалий похід руського новгород-сіверського князя Ігоря Святославича на половців у 1185 році. «Слово» було написано в кінці XII століття, невдовзі після описуваної події (часто датується тим же 1185 роком, рідше 1-2 роками пізніше). Перейняте мотивами слов’янської народної поезії з елементами язичницької міфології, за своєю художньою мовою та літературною значущістю «Слово» стоїть у ряді найбільших досягнень середньовічного епосу.3_14


«Тигролови» — пригодницький роман з автобіографічними елементами Івана Багряного, написаний 1944 року як «Звіролови», згодом перероблений і виданий 1946 року під назвою «Тигролови».

Пригодницький роман «Тигролови» Іван Багряний написав за два тижні в далекому 1943-му році на основі своїх спогадів про роки заслання. Українці змогли вільно читати роман лише в роки незалежності.

Міцне слово Івана Багряного закарбувалося в тексті «Тигроловів», а образи з роману постають в новому мистецькому баченні художника Дениса Темного — це тату, але вже не табу. «Тигролови» з історією про пригоди відважного Григорія Многогрішного, його кохання до Наталії та життя на Далекому Сході сильної духом родини Сірків в поєднанні зі сміливим художнім оформленням захоплять вас.

3_15


«Тіні забутих предків»  — повість Михайла Коцюбинського, написана під враженням його перебування на Гуцульщині в 1911 році.

У творі розповідається про кохання гуцулів Івана й Марічки з ворогуючих родів, що трагічно завершується для обох. У повісті яскраво передано гуцульські побут і життя з елементами фольклору.

1964 року повість екранізував Сергій Параджанов.

3_16


«Україна в огні» — кіноповість Олександра Довженка, присвячена подіям німецько-радянської війни на території України, долі сільської родини та простих селян.

Основою кіноповісті стали оповідання Довженка «На колючому дроті», «Незабутнє», «Перемога». Уривки з кіноповісті вперше були надруковані російською мовою 1943 року, українською — 1962. Сталін заборонив кіноповість як для друку, так і для екрану.3_17


«Хіба ревуть воли, як ясла повні?» — роман, написаний братами Панасом Мирним та Іваном Біликом у 1875 році. Твір складний як з точки зору сюжетної лінії і композиції, так і з точки зору проблематики.

Тема роману – зображення життя та боротьби українського селянства проти соціального гноблення, зокрема кріпосництва та його залишків, напередодні і під час реформи 1861 р. Головна ідея твору криється в його алегоричній назві: воли – символічний образ уярмленого селянства — не ревли б, якби було що їсти й пити.

Автори намагалися показати соціальні умови життя селянства і мотивувати поведінку героїв, розкрити, що ж саме штовхало селян на «слизьку дорогу», калічило їх душі, нівечило мораль, спричинило трагедію.

3_18


«Я (Романтика)» — героїко-романтична новела Миколи Хвильового (1893—1933), пройнята пафосом гуманізму. Головний герой, розриваючись між виконанням революційного обов’язку і дотриманням принципів добра, чинить найганебніший злочин проти найдорожчої людини — матері і морально гине.

Хвильовий по-новому розкриває споконвічний конфлікт між життям і смертю, між фанатизмом і людяністю. Герої всіх творів, що увійшли до збірки, долають тяжкий шлях вибору, нагадуючи про ту межу, яку ніколи не можна переступати.3_19

3 thoughts on “Схеми до творів з української літератури

  1. Спасибо, выручили, теперь можно только краткие содержания почитать, очень удобно для подготовки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *