Стислий переказ твору “Максим Гримач”

Стислий переказ твору “Максим Гримач”

Стислий переказ твору “Максим Гримач” пригодиться всім, хто ретельно готується до уроку і хоче сфокусуватися на основних сюжетних перипетіях. Зауважте, тут передано лише головний зміст оповідання. Для того, щоб дізнатися деталі, вам варто прочитати твір повністю. 


I частина

Давно це діялось, коли панували в Україні Польща і Московщина. Застави між державами стояли негусто, тому люди часто перевозили Дніпром усякий крам, не сплачуючи мита.

Навпроти Черкас над Дніпром був хутір Максима Гримача. «Такий-то богатир! Ходив у жупанах, та в сап’янцях, та в атласах.

І хороший був: повновидий, чорнобровий, чорновусий; а веселий, а жартівливий!» Люди його, любили, бо будь-кого з біди виручить. Був Максим удівець, мав двох дочок – дорослу Катрю та меншу Тетяну. Жили вони в батька у розкошах.

Опівночі пливуть човни Дніпром та пристають до старої верби. Максим гостей і товар приймає, щоб ніхто й не знав.


II частина

Найчастіше припливав молодий козак Семен, «уродливий парубок, хисткий, як очеретина, смілий, як сокіл». Покохала його гордовита Катря, усім женихам відсіч дає, бо «серце не до них горнеться».
Максим сказав, що силувати не буде, але й за бурлаку не віддасть.

Катря відповіла, що дожидатиме такого. Розказала Семену. Парубок розрадив: дослужить він в пана останній третій рік, отримає волю, купить хутірець та й сватів пришле. Велів дожидати весни: як зацвіте перша вишня — припливе вільним козаком.


III частина

Чекає Катря, у вікно поглядає. Ось і вишня зацвіла, а Семена нема. Якось підслухала Катря , як козак розказав Гримачу, що велика буря була на Дніпрі і всі човни порозбивала. Зблідла Катря й промовила, що тепер-то батько діждав собі вільного зятя.


IV частина

Сумує Катря, плете в саду віночок із квітів. Ніхто її не розважить: ні батько, ні сестра. Уночі пішла під вербу та й кинулась у річку «на самий глиб».


V частина

Уранці гомін, тривога. Шукають Катрю, але тільки вінок у річці знайшли.

«Зачинився старий Гримач, аж п’ять років не виходив за ворота. Одцурався й ота-мана, й здобичі».

Тетяна підросла, вийшла заміж за гарного сотника. Сумно старому Максиму в хаті; гляне на річку – сльози котяться:

«Загубив я твій вік молоденький!»


Стислий переказ твору “Максим Гримач”
(Варіант 2)

Твір розпочинається описом хутора, в якому жив Максим Гримач. Хутір знаходився над Дніпром, повз хутір ходило багато човнів з дорогими товарами. Максим Гримач – багатий козак, завжди з’являється в розкішних убраннях; вдівець, має двох доньок: Катря – старша донька, а Тетяна молодша. Доньки жили у батька в достатку. Події відбуваються в часі панщини.

Човни з контрабандою припливали до старої верби, що поруч хутора Максима. Частенько товари привозив Семен – вродливий, стрункий парубок, кріпак. Катрю сватають заможні парубки хорошого роду, але вона відмовляє усім, бо кохає Семена. Відбувається відверта розмова між дочкою і батьком.

Батько обіцяє не видавати її заміж насильно, але хоче щастя для доньки, тому каже, що хоче мати за зятя вільного козака. Катря переповідає розмову з батьком Семену. Семен просить Катрю дочекатися його, бо це останній рік у кріпацтві. Восени козаки вирушають в дорогу, і вже весною Семен має повернутися вільним козаком, а не кріпаком.

Опис весни. Катря ходить і виглядає човен коханого. Минає певний час, на горизонті з’являється маленька чайка, але човен веде не Семен. Чайка пристає до старої верби, з неї виходить парубок. З хати виходить Максим.

Парубок повідомляю страшну звістку про вчорашню бурю на Дніпрі, яка потрощила всі човни, не залишивши нікого в живих. За вербою розмову підслухує Катря. Від почутого вона побіліла й крикнула батькові: «Тепер вже мій жених вільний».

Катря сидить в садку та плете вінок з весільних квітів, відмовляється говорити з батьком. До неї підходить молодша сестра, яка намагається її втішити. Тетяна звертає увагу на весільний вінок. На вечерю Катря з’являється вбрана у святковий одяг, цілує руку батька, виходить на вулицю.

Сиділа вона під старою вербою та й згадувала коханого. Зовсім туга її взяла коли вийшов місяць. Роздивилася навколо – та й кинулася в саму глибінь Дніпра.

Вранці батько і сестричка шукають Катрусю, але бачать вінок, що пливе на хвилях Дніпра.

Батько впадає у відчай, 5 років не виходить з подвір’я, відцурався від контрабанди. Молодша донька виходить заміж. Всивівшвий Максим сидить одинокій в своїй хаті, ллє сльози за згубленою Катрусею.

    Висновки:

  • Максим Гримач – баладне оповідання, яке розповідає трагічну історію кохання Катрі і Семена – людей з різним соціальним статусом. Суперечка між бажанням батька, щоб донька жила в достатку й не бідувала, та щирими почуттями молодих;
  • Марко Вовчок – псевдонім Марії Вілінської

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *