“Багатством живиться лише тіло. А душу звеселяє споріднена праця”. Власне висловлення

“Багатством живиться лише тіло. А душу звеселяє споріднена праця”. Власне висловлення

Нагадуємо, що при написанні власного висловлення не варто переказувати зміст художнього твору чи давати повну характеристику образів. Також не забудьте про орієнтовний обсяг роботи. Він має складати приблизно 1 сторінку формату А-4 (200-250 слів). І будьте уважними: текст обсягом до 100 слів екзаменатори не перевірятимуть. Надмірна стислість може лише зашкодити.


Багатством живиться лише тіло. А душу звеселяє споріднена праця

(теза)
Я погоджуюся з думкою Григорія Сковороди, що багатством живить­ся лише тіло, а душу звеселяє споріднена праця, тому що в житті важли­вішими є духовні цінності.

(перший аргумент)
Найбільше можна принести користі людям, якщо займатися спорід­неною працею. Вона спонукає до нових відкриттів, розкриває таланти, дає можливість відчути радість перемоги. Усе це формує наш духовний світ, робить мудрішими, добрішими і просто щасливими людьми.

(другий аргумент)
Багатство — річ матеріальна, воно має забезпечувати наші фізичні потреби. На мою думку, кожна людина хоче бути заможною. Та це не по­винно стати ціллю життя. Хтось із великих сказав, що ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.

(приклад з художньої літератури)
Прикладом того, що нашу душу звеселяє споріднена праця, може слу­гувати байка Григорія Сковороди «Бджола та Шершень». Для Бджоли незрівнянно більша радість збирати мед, аніж його споживати. Це образ людини, яка в спорідненій праці трудиться, її життя наповнене змістом і красою. Бджолі протиставлено Шершня, що живе крадіжкою чужого, дбає лише про фізичні потреби — їсти та пити. Такий спосіб життя призво­дить до повної деградації людини.

(приклад із суспільного життя)
Яскравим прикладом із суспільного життя може слугувати розповідь про відомого співака Святослава Вакарчука. Він закінчив фізичний факультет, крім того, мав можливість працювати в парламенті, але Свя­тослав обрав інший шлях, бо зрозумів, що його покликання — писати музи­ку та співати пісні. Саме це приносить йому радість, звеселяє душу.

 (вис­новок)
Отже, споріднена праця має стати для кожної людини природною потребою, тоді життя буде змістовним, радісним та щасливим.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *