Новела «Залізний острів» Олеся Гончара

Новела «Залізний острів» Олеся Гончара

Новела Олеся Гончара — цікава і багатопланова. Автор піднімає ряд проблем, які хвилюють людей. «Залізний острів» — твір, побудований на контрастах і протиставленнях. Тому читайте, обговорюйте, аналізуйте!


Рік написання — 1963

Жанр твору: новела

Рід літератури: епос.

Проблематика:

  • війни і миру;
  • творчої праці, без чого людське щастя немислиме;
  • наступності й спадкоємності поколінь — одвічне питання батьків і дітей;
  • науково-технічної революції й людини;
  • обов’язку перед іншими людьми;
  • сенсу людського життя.

Тема: розповідь про романтичну подорож закоханих Тоні і Віталика на старий залізний крейсер, яка мало не закінчилася трагедією; показ уміння молодих людей знаходити вихід із будь-якої ситуації.

Ідея:

  • уславлення кохання, яке робить людину сильною, відповідальною за долю іншої;
  • засторога рятувати гуманістичні цінності і саме життя перед загрозою цивілізаційних процесів.

Головні герої: радист Віталик та його кохана Тоня (вожата), Лукія Назарівна (Віталикова мати), Тонин батько, дядько Сухомлин.

Сюжет: Віталик і Тоня кохають одне одного. Через свою легковажність опиняються на військовому кораблі, який служить полігоном для нічних бомбардувань. Їхній човен відв’язався, і вони не можуть повернутися на берег. Однак дівчина і юнак не впадають у відчай, прагнуть знайти порятунок, не втрачають гідність.

Образи-символи: зловісне унаочнення найжахливішого «варіанту», перед яким може опинитися цивілізація(під удар поставлена вся планета).

  • Крейсер – привид трагічного минулого.
  • Степ – велич нашої планети, щедро наділеної Богом лісами,степами…
  • Море – символ плинності життя, якому немає ні початку, ні кінця.
  • Птах – символ спокою.

Танок Тоні на «рудо-іржавому вогні розпеченої палуби» – прочитується як танок безтурботного людства на вістрі дедалі загострюванішої небезпеки.

Новела «Залізний острів» побудована на контрасті. Протиставлення невмирущої краси природи й неприрод ності «залізного острова» — старого проіржавілого корабля, який служить мішенню для літаків, протиставлення миру й праці — воєнній загрозі, світлої радості життя — безглуздій смерті.

У новелі розкривається одвічна, як і людство,— тема першого юнацького кохання. Вона теж сприймається чита чами по-різному — залежно від віку, життєвого досвіду, харак теру, естетичних смаків, загального розвитку кожного з них.

Новела «Залізний острів» — твір-засторога. Новелу названо твором-засторогою. Адже гуманістичні цінності, та й саме життя людини часто опиняється під загрозою цивілізаційних процесів. Зберегти здатність людини до захисту свого єства, своїх почуттів. Любов Тоні й Віталика витримала випробування на міцність: жодних сліз, жодних докорів!

Лише прагнення знайти розумний вихід, не втрачаючи своєї людської гідності, своїх почуттів! Та головне — вони залишилися гідними звання людини, не зрадили своєї любові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *