Проблематика і конфлікт художнього твору

Проблематика і конфлікт художнього твору

Зміст твору не обмежується тематикою, він включає й проблематику. Проблеми — це питання, які автор ставить перед читачами, героями, часом. Ці проблеми можуть мати соціальний, етичний, екологічний, психологічний характер.

Іноді назви творів мають проблемний характер:

  • “Хто винен?” — О. Герцена;
  • “Батьки і діти” — І. Тургенєва;
  • “Що робити?” — М. Чернишевського;
  • “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” — Панаса Мирного та Івана Білика.

Не в кожному творі є проблеми. Вони можуть бути відсутніми у творах розважального, альбомного характеру. Проблемою називаємо питання, які ставляться або вирішуються в творі. Причому письменник не зобов’язаний давати відповіді на всі питання. Іноді важливо поставити питання — відповідь на нього дасть хтось інший.

Сукупність питань, які вимагають дослідження і розв’язання, називається проблематикою. Ю. Ковалів вважає, що “поняття “літературна проблематика” стосується передусім ідейно-тематичних аспектів художньої творчості; тому не завжди зведене до соціальних, національних, моральних, психологічних, економічних, онтологічних, екзистенціальних чинників, інколи передбачає задоволення розважальних потреб, зазвичай стосується естетичних критеріїв. Переважно проблематика спрямована на ідейне осмислення характерів, зображених у творі, з огляду на світоглядні засади автора”.


Основна суперечність між дійовими особами, яка призводить до боротьби між ними і до розвитку сюжету, називається конфліктом.

Кожна історична епоха породжує свої, характерні для неї, конфлікти:

  • феодалізм – між кріпаками та крапосними;
  • капіталізм – між пролетаріатом і буржуазією і т. д.

Правильний вибір конфлікту, провідного в зображувану епоху, і правдиве його висвітлення у художньому творі, завжди показує, в якому напрямі йде суспільний розвиток.

Якщо письменник звертається до зображення історичних подій, то конфлікт його твору повинен мати певні звязки з сучасним життям, а розвязання цього конфлікту – дати відповідь на ті чи інші пекучі питання сучасності.

Конфлікт – основний рушій сюжету. Що глибші суперечності, то гостріший конфлікт. Що гостріший конфлікт, то динамічніше розвиваються події у творі.

У великих епічних творах звичайно буває основний і 2 –3 допоміжних конфлікта.

Конфлікти за своїм характером умовно поділяються на 3 різновиди:

  • соціальний – суперечності між різними суспільними класами в класово–антагоністичному суспільстві (“Fata morgana ” М. Коцюбинського) або між людьми, що мають протилежні точки зору на певні соціальні явища;
  • побутовий – незгоди на грунті приватної власності (І.Нечуй-Левицький “Кайдашева сім,я”);
  • соціально–психологічний – виявлення суперечностей у світогляді персонажа, викликаних суперечностями в суспільному житті (М.Коцюбинський “ Intermezzo ” – суперечність між особистими прагненнями героя та громадським обов,язком).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *