Власне висловлення: “Совість – це глядач та суддя доброчесності”

Власне висловлення: “Совість – це глядач та суддя доброчесності”

Поговоримо про моральний бік нашого життя? Як часто у вас виникають муки совісті? І взагалі: що для вас совість? Поміркуйте над цим і підтвердіть або спростуйте наведену думку. Пам’ятайте: що більше власних висловлень ви напишете при підготовці, то легше вам буде на ЗНО!


Совість – це глядач та суддя доброчесності

Я згоден із думкою, що совість – це глядач та суддя доброчесності, бо саме вона слідкує за тим, що робимо й не дає вчинити погане. А коли вже щось сталося, то примушує вибачатися, виправдовуватися, робити добро.

Так у творі Ф. Достоєвського «Злочин та покарання» головний герой Раскольников через те, що йому  не вистачало коштів на існування, обдумує й здійснює вбивство лихварки. І саме совість примусила героя зізнатися в скоєному та отримати спокій його душі. Не зважаючи на те, що Раскольников опинився на каторзі, він почувався спокійним, навіть щасливим  від того, що розповів про свій злочин.

Якщо в людини немає совісті, то вона скоїть злочин та буде спокійно далі жити, насолоджуючись життям. Наприклад, усім відомий Комод, щоб стати імператором, підступно  вбиває батька – Марка Авріелія – і живе без мук совісті, радіє життю.

Отже, через те, що в нас живе це неспокійне почуття, яке є глядачем та суддею доброчинності, ми не дозволяємо собі скоїти злочин і дотримуємось законів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *