Коли слова пишуться через дефіс? 10 правил

Коли слова пишуться через дефіс? 10 правил

Не знаєте, коли слова пишуться через дефіс? Вагаєтеся щоразу, як їх треба вжити у своєму висловленні? Тоді наш матеріал для вас! Тут ми постараємося максимально детально і, водночас, лаконічно розібрати випадки написання слів з дефісом. Усього десять правил допоможуть вам легко засвоїти тему і більше не робити помилок. Мотайте на вус!


Через дефіс пишуться слова, що є незалежними одне від одного і, наблизившись фонетично, складаючи одне поняття, не злились остаточно в одне слово.

  1. Слова, що не мають сполучного голосного: хата-читальня, ракета-носій, дизель мотор, блок-система.
  2. Складні прізвища та географічні назви, а також географічні назви, до складу яких входить прийменник: Гулак-Артемовський, Кам’янець-Подільський, Франкфурт-на-Майні, Івано-Франківськ, Рава-Руська.
  3. Повторення синонімічних слів: плаче-ридає, думає-гадає, зайчик-побігайчик.
  4. Повторення того самого слова: ледве-ледве, далеко-далеко, рідний-рідний.
  5. Сполучення слів, що мають приблизне значення: день-другий, сотня-дві, туди-сюди.
  6. Слова з частиною пів- у власних назвах: пів-України, пів-Києва, пів-Європи.
  7. Прикметники, утворені від двох і більше слів, що перебувають у сурядному зв’язку: фізико-математичний (фізика і математика), історико-філологічний (історія і філологія), фінансово-економічний (фінанси і економіка), молочно-кавовий (молоко і кава).
  8. Прикметники, що означають поєднання двох окремих кольорів або їх відтінків: жовто-блакитний, сніжно-білий, темно-зелений, криваво-червоний, блідо-рожевий, темно-вишневий, крім прикметника жовтогарячий;
  9. Складні іменники, утворені із самостійно вживаних слів, перше з яких підкреслює певну ознаку, особливість предмета: дизель-мотор, стоп-кран, жар-птиця).
  10. Іменники з частинами екс-, віце-, лейб-, обер-, міні-, міді-, максі- : екс-чемпіон, віце-консул, міні-спідниця.
Натомість:

 


Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *